Hogyan működik a Gitármánia és Zenei Továbbképző Tábor

Feketén-fehéren a XXVI. Gitármánia és Zenei Továbbképző Táborról

2018. augusztus 2. 10:30

Ebben a szakaszban minden részletes információ megtalálható a táborral kapcsolatban: - Mi is az a Gitármánia Tábor? - Mi történik a táborban? - Állandó tanáraink (tematikus órák) - Kurzusok (hangszerenként) - Rendhagyó koncertek - Stúdiófelvételek készítése - Zenekari próbák - Tehetségkutatók és díjak

Az elképesztő mennyiségű információ és könnyebb áttekinthetőség miatt felsorolás jelleggel megjelenítjük itt a fontosabb témaköröket. Az egyes sorokra rákattintva azonnal a kívánt témához ugrik a lap.


A CIKKBEN TALÁLHATÓ TARTALOM:


Mi is az a Gitármánia Tábor?

 1. A Gitármánia Tábor az a hely, ahol a könnyű, félnehéz és nehéz zenék művelői összejönnek egy hétre, hogy nagyon jól érezzék magukat, s hogy mindeközben a lehető legtöbbet tanuljanak is egymástól.
 2. Mindenféle hangszeres részt vehet a táborban, sőt még hangtechnikai, vagy pusztán zeneszerető emberek is (vagyis bárki). Jöhetnek egyedül, vagy csapatosan, zenekarként, vagy szólóban (vagyis bárhogy). Nem számít az életkoruk, nemük, tudásuk (vagyis mindegy). Tehát, a táborban részt venni nagyon egyszerű… csak akarni kell.
 3. Reggeli, ebéd, vacsora adott. Alvás 2x6, 2x4, 2x3 ágyas házakban, ágyneművel, fürdővel, WC-vel
 4. Van tíz termünk, amit berendezünk a világ legjobb hangszereivel, hangtechnikai eszközeivel azért, (próbatermeknek, nagyszínpadnak, stúdiónak, kisszínpadnak) hogy ki lehessen ezeket próbálni. Milyen eszközök vannak a termekben? Röviden minden. Hosszabban pedig: gitárok (akusztikus, basszus, elektromos), erősítők (gitár, basszus, akusztikus, énekcucc), dobok (akusztikus/elektromos), billentyűs hangszerek (digitális zongora, szintetizátor), mikrofonok, felvevő egységek, effektek, stb… 

Mi történik a táborban?

Délelőtt és a délután egyik részében zajlanak a kezdő és haladó hangszeres órák, a zenekari óra, az ének és hangtechnika, a stúdiózás, a szövegíró és egyben mentális kérdéseket feszegető előadások, állandó tanárok vezetésével:

Napi tematikus órák állandó tanárokkal:

felső sorban: Hudák Attila - bass, Szappanos György - bass, Szabó Károly - billentyű, Fekete Szilárd - dob, Sümeghi Tamás - dob, Tóth Tamás és Virányi János - zenész/hangmérnök.

középső sorban: Pacziga Linda - ének, Andrásik Remo - gitár, Lukács Peta - gitár, Cserny 'Bogi' Kálmán - zenekari stúdiófelvételek készítése, Turcsán András - zenekari stúdiófelvételek készítése és házi stúdiózás gyakorlati ismeretek, Varga Ágnes - ZeneTere, Lombos Márton - szövegírás és 5letszobrász kurzus.

alsó sorban: Pintácsi Viki (a zenekari órák énekes felkészítője), Osváth Gábor (Zárkózz fel! - gitárkurzus nem csak gitárosoknak... hogy az elmélet és a gyakorlat szinkronban legyen), Hermann János (hangosítási gyakorlati órák, valós élő környezetben a zenekari órák alatt), Bakonyi Bálint és Obermajer Dániel (elektronikus zenei ismeretek) Baranya Tamás (hangtechnikai gyakorlatok a tábor koncerttermének valamennyi programja alatt) Togyeriska Imre (próbatermi gyakorlatok)

Plakát nélkül: Zenekari és Hangszeres haladó órák (A tábor kiemelten közkedvelt programja)


- A délután másik szakaszában érkeznek hozzánk a legkiválóbb hazai és külhoni zenészek, tanárok, előadók, hogy egy-egy kurzust tartsanak. Minden nap vannak kurzusok a hangszeresek számára, de ezek között megtalálhatók azok az előadások is, melyek a zenei élet rokonterületeit mutatják be. (A délutáni kurzusok és a délelőtti tematikus órák közötti alapvető különbség az, hogy míg az állandó tanárok egy meghatározott tanterv szerint, egész hétre elosztva, átfogó és általános ismeretekhez igyekeznek hozzájuttatni a nebulókat, addig a kurzusok kevesebb, vagy olykor csak egy adott témakört igyekeznek nagy részletességgel bemutatni.)
 

2019-ben ők oktatnak:

Basszusgitár: A plakátokat folyamatosan cseréljük majd a tavalyiról az ideire...

      Hudák Attila (minden nap tematikus, valamint szerdán kurzus), Takács Roland Adrián (kedd-szerda tematikus), Szappanos György (csütörtöktől tematikus), Temesi Berci (kedd), Berkesi Alex (csütörtök), Gudics Twins (csütörtök), Megyaszay István (péntek).

Billentyű: 

Szabó Károly (tematikus - minden nap), Markó Ádám és Kaltenecker Zsolt (kedd), Krajczár Péter (szerda), Cséry Zoltán (szerda), Loop Doctors (Romhányi Áron és Szendőfi Péter - csütörtök), Togyeriska Imre (csütörtök).


Dob:

felső sorban: Fekete Szilárd (minden nap - tematikus), Sümeghi Tamás (minden nap - tematikus), Tóth Tamás és Virányi János (minden nap - tematikus), Tóth Tamás (A szakócától a két lábdobig - hétfő), Huszár Endre (hétfő és szerda) Jancsovics Máté (kedd) Markó Ádám és Kaltenecker Zsolt (kedd).

alsó sorban: Tóth Tamás (kedd), Csányi Zoltán (szerda), Oláh Gábor (szerda), Banai Szilárd (csütörtök), Tóth Tamás (csütörtök), Veress Áron (péntek).


Elektronikus zene: 

Bakonyi Bálint és Obermajer Dániel (minden nap), Krajczár Péter (szerda)


Ének: 

Pacziga Linda (minden nap - tematikus), Pintácsi Viki (a zenekari órák énekes felkészítője minden nap), Koszi Janka (szerda).


Gitár: 

felső sorban: Andrásik Remo (minden nap - tematikus), Lukács Peta (minden nap - tematikus), Osváth Gábor (minden nap - tematikus), Hangácsi Márton (szerda), Petruska András (hétfő), Andrásik Remo (Az elektromos gitár megváltoztatta a világ zenéjét - hétfő). 

második sorban: Mike Gotthard (kedd), Füstös Bálint (kedd), Nagy Ádám (szerda), Benkő Zsolt (csütörtök), Vörös Attila (csütörtök), 

harmadik sorban: Takács József Jozzy (csütörtök), Vámos Zsolt (csütörtök), Kökényes Dániel és Hajdu Zoli (péntek), Géczy Viktor (SelectGuitars - Építsd hangzásod analóg effektekből - butik pedál workshop - péntek és szombat).


Szövegírás és alkotói előadások: 


Varga Ágnes - ZeneTere, Lombos Marci - 5letszobrás (minden nap), Koszi Janka (kedd), Benkő Zsolt, Lombos Marci, Sümeghi Tamás, Takács Roland - Az alkotás folyamata a zenében.

NE CSAK FOGYASZD! ÉRTSD IS! - Tanuljunk meg zenét hallgatni. - Találkozzunk a 1-es előadóban. Hozd el a kedvenc zenéidet, mond el hogy miért szereted. Beszéljünk a műfajokról, a hangzásokról, az üzenetekről, az érzésekről amelyeket a zene táplál bennünk.


Hangtechnikai képzés - Házi stúdiózás - Stúdiófelvételek készítése:

Hermann János- Hangtechnikai alapismeretek, valamint a zenekari órák alatt hangosítási gyakorlati órák, valós élő környezetben.

Baranya Tamás - Hangtechnikai gyakorlatok a tábor koncerttermének valamennyi programja alatt.

Turcsán András - Stúdiófelvételek készítése a tábori zenekarok számára. Házi stúdiózási gyakorlatok és eszközök a tábor egyik stúdiójának üzemelése közben

Cserny "Bogi" Kálmán - Stúdiófelvételek készítése a tábori zenekarok számára

Tóth Tamás és Virányi János - zenész/hangmérnök.

Zöld Zsolt - Gitárerősítő mikrofonozása - gyakorlati bemutató


Közérdekű előadások: 


Ondecs Istvám - Hajdu Zoli – színpadi felkészítő (kedd),Varga Ágnes – Mire jó a zene még? (szerda), Bánfalvi Csenge (Artisjus) – Amit mindig is tudni akartál a zeneiparról! (szerda), Jerzsele Katalin (szerda), Bajnai Zsolt (Cseh Tamás Program) - Segítség az induláshoz, sőt tovább is! (péntek)

NE CSAK FOGYSZD! ÉRTSD IS! - Tanuljunk meg zenét hallgatni. Tényleg csak kétféle zene létezik – s az vagy jó, vagy nem? S ha igen, akkor hogy lehet ezt megítélni objektív módon? Hogyan ismerhető fel a zenei érték? Csak jó zenészek játszhatnak jó zenét, és a jó zenészek minden esetben jó zenét játszanak? Mi a zene célja? Amikor hallgatjuk más, mint amikor játsszuk? Ilyen és ehhez hasonló kérdésekről beszélgetünk. (Minden nap a koncertek után...)


- Az este beköszöntével eljön a zenekari előadások ideje, amelyeket mi rendhagyó koncerteknek nevezünk. Itt mindenki valós testközelből élheti át, hogy hogyan dolgoznak az egyes zenekarok, alkalom nyílik arra is, hogy a táborozók beálljanak közéjük, vagy hogy az őket leginkább érdeklő kérdésekre, válaszokat kapjanak. A tábor utolsó két estéjén pedig maguk is bemutathatják, hogy mit tanultak.

2019-ben ők adnak rendhagyó koncerteket: 

 

A plakátokat folyamatosan cseréljük majd a tavalyiról az ideire...

   

felső sorban: D.A.S. Trio és Nagy János Trio (hétfő), Gypo Circus (hétfő), YAMAHA JAM (kedd) Markó Ádám és Kaltenecker Zsolt (kedd), Hangácsi Márton (szerda),

középső sorban: Doubled Bass Project (szerda), Roy & Ádám Trio (szerda), MIRROR (szerda), Loop Doctors - Romhányi Áron és Szendőfi Péter (csütörtök), Vulgar Display of Cover + Strength of Will (csütörtök), Z!ENEMI (csütörtök), 

alsó sorban: AWS (szombat), Junkie Jack Flash (péntek), A Hangszert a kézbe stáb bemutatja... (péntek), A tábor zenekarainak koncertje (szombat)

 

Némi írásos magyarázat a napközbeni - nem oktatás jellegű - működésünk megértéséhez...

Hangfelvételek készítése:

A tábor területén két hangstúdió kerül berendezésre, amelyet profi csapatok:

1. az Origo stúdió (Cserny „Bogi” Kálmán)

2. Turcsán András üzemeltetnek.

Itt többsávos hangfelvételek készülnek, amelyekre a tábori jelentkezéskor kell leadni az igényeket. Egy nap – egy banda, és ami belefér.


Zenekari órák és próbalehetőségek: 

A zenekari órákon a tanárok alapítanak kb. harmincöt zenekart, melyek jellemzően olyan tagokból állnak, akik az életben nem játszanak együtt. Ezek a zenekarok különböző feladatokat kapnak minden nap, melyeket a következő órán be kell mutatniuk. Ezért a korábban már említett termeket igénybe vehetik zenekari próba céljából, ha azokban épp nem zajlik előadás, illetve két – kizárólag ebből a célból berendezett – termet alakítunk ki, amelyekben napi 12 órán át próbálhatnak akár a zenekari órára, akár a hétvégi bemutatkozásra. Itt szigorú beosztás szerint cserélik egymást a zenekarok… cél, hogy mindenki megfelelően fel tudjon készülni. 

Továbbá: Három dedikált idősávot hozunk létre az ebédet megelőzően és azt követően, valamint a vacsorát megelőzően, amikor minden teremben (12 terem) kizárólag zenekari próbák zajlanak majd. Ezekben az idősávokban más előadások egyáltalán nem lesznek a programban.


Tehetségkutatók a táborban:

Az első és egyben legnagyobb egy klasszikus zenekari tehetségkutató, amelynek a győztese egyenes ágon bejut az ÖRÖM A ZENE 2016-2017. sorozat végső döntőjébe, melynek díja: 1.000.000Ft.- értékű hangszer és hangtechnikai eszközbeszerzés a HANOSZ tagságának képviseletében gyártott, vagy forgalmazott termékekből. 2.000.000Ft.- értékű egyedi Cseh Tamás Program támogatás. Továbbá fellépési lehetőség a 2017. évi BUDAPEST MUSIC EXPO valamelyik nagyszínpadán. A táborba jelentkező zenekarok bármelyike részt vehet a tehetségkutató elődöntőjében. 

A második rendszer több szintű, amelyben keressük a tábor legszorgalmasabb és legtehetségesebb billentyűsét, gitárosát, dobosát, basszusgitárosát, legfiatalabb alkotó gitárosát, akusztikus gitárosát, legérettebb gitárosát, alkotó-előadóját, vokalistáját, vagy éneklő zenészét, énekesét, valamint a tábor legjobb üzenetét, azaz dalszerző/szövegíróját (5letszobrász), akik értékes nyereményekkel gazdagodhatnak az utolsó estén. Ennek a versenynek az elbírálói maguk a tanárok, akik egész héten figyelik az elvégzett munkát és ezt követően döntenek.


2018-ban az alábbi díjak kerültek kiosztásra: 

 • Sándor Zsóka – Natal duplázó lábgép
 • Balla Dániel – Roland D-05 Linear Synthesizer
 • Énekes Bence – Roland SPD::One Wav Pad
 • Nagy Endre – Cort KX-300 gitár
 • Jenei Ádám - Marshall Origin 20 gitárerősitő
 • Baráth István – Cort C4 Plus basszusgitár
 • Bakó Péter – Boss Katana-Mini gitárerősítő
 • Bulla Tamás – Cort EARTH100 akusztikus gitár
 • Gyöngyösi Ábrahám – TASCAM US-2x2 hangkártya
 • Csatos Martin – SHURE BLX24 Beta58A Wireless mikrofon
 • Vitéz Juli – Audio-Technica ATM-710 mikrofon
 • Farkas Krisztofer – Gabriella Márfy Jimi Hendrixről festett alkotása
 • Csúzi András – Natal kolomp
 • Verseghy Evelin – Audio-Technica ATH-M40x fejhallgató
 • Vank Zoltán – Natal csörgő
 • Huszár Aletta – Audio-Technica ajándékcsomag
 • Sindely Gábor – Audio-Technica ajándékcsomag
 • Szepes Dániel
 • Bajnai Marcell
 • Bartal Dániel
 • Továbbá valamennyi 10-14 éves korú táborlakó fiú és lány

A díjátadóról készült képgaléria ITT tekinthető meg.

A táborról készült teljes heti beszámoló ITT olvasható.


Érdeklődni lehet: Tel.: 06-30-9-66-51-42

E-mail: instrument@instrumentweb.hugtabor@instrumentweb.hu


 

Bővebben a táborról:

Instrument Reklám ©2019 | Tel: +36309665142 • Cím: 1148 Budapest, Miskolci u. 9. Fsz/1.