Hogyan működik a Gitármánia és Zenei Továbbképző Tábor

Feketén-fehéren a XXIV. Gitármánia és Zenei Továbbképző Táborról

2016. augusztus 8. 13:56

Ebben a szakaszban minden részletes információ megtalálható a táborral kapcsolatban: - Mi is az a Gitármánia Tábor? - Mi történik a táborban? - Állandó tanáraink (tematikus órák) - Kurzusok (hangszerenként) - Rendhagyó koncertek - Stúdiófelvételek készítése - Zenekari próbák - Tehetségkutatók és díjak

Az elképesztő mennyiségű információ és könnyebb áttekinthetőség miatt felsorolás jelleggel megjelenítjük itt a fontosabb témaköröket. Az egyes sorokra rákattintva azonnal a kívánt témához ugrik a lap.


A CIKKBEN TALÁLHATÓ TARTALOM:


Mi is az a Gitármánia Tábor?

  1. A Gitármánia Tábor az a hely, ahol a könnyű, félnehéz és nehéz zenék művelői összejönnek egy hétre, hogy nagyon jól érezzék magukat, s hogy mindeközben a lehető legtöbbet tanuljanak is egymástól.
  2. Mindenféle hangszeres részt vehet a táborban, sőt még hangtechnikai, vagy pusztán zeneszerető emberek is (vagyis bárki). Jöhetnek egyedül, vagy csapatosan, zenekarként, vagy szólóban (vagyis bárhogy). Nem számít az életkoruk, nemük, tudásuk (vagyis mindegy). Tehát, a táborban részt venni nagyon egyszerű… csak akarni kell.
  3. Reggeli, ebéd, vacsora adott. Alvás 2x6, 2x4, 2x3 ágyas házakban, ágyneművel, fürdővel, WC-vel
  4. Van tíz termünk, amit berendezünk a világ legjobb hangszereivel, hangtechnikai eszközeivel azért, (próbatermeknek, nagyszínpadnak, stúdiónak, kisszínpadnak) hogy ki lehessen ezeket próbálni. Milyen eszközök vannak a termekben? Röviden minden. Hosszabban pedig: gitárok (akusztikus, basszus, elektromos), erősítők (gitár, basszus, akusztikus, énekcucc), dobok (akusztikus/elektromos), billentyűs hangszerek (digitális zongora, szintetizátor), mikrofonok, felvevő egységek, effektek, stb… 

Mi történik a táborban?

Délelőtt és a délután egyik részében zajlanak a kezdő és haladó hangszeres órák, a zenekari óra, az ének és hangtechnika, a stúdiózás, a szövegíró és egyben mentális kérdéseket feszegető előadások, állandó tanárok vezetésével:

Napi tematikus órák állandó tanárokkal:

a tavalyi plakátokat folyamatosan cseréljük ez ne zavarjon meg senkit.

felső sorban: Hudák Attila - bass, Szappanos György - bass, Szabó Károly - billentyű, Nagy János - hangszerelés, Fekete Szilárd - dob, Sümeghi Tamás és Takács Roland - dob+bass.

középső sorban: Pacziga Linda - ének, Lukács Peta - gitár, Andrásik Remo - gitár, Cserny 'Bogi' Kálmán - zenekari stúdiófelvételek készítése, Turcsán András - zenekari stúdiófelvételek készítése és házi stúdiózás gyakorlati ismeretek, Lombos Márton - szövegírás és 5letszobrász kurzus.

alsó sorban: Zenekari és Hangszeres haladó órák (A tábor kiemelten közkedvelt programjaAngler Ákos (dob), Sántha Gábor (ének – gitár), Nagy Ádám (gitár), Szappanos György (bass), Szabó Károly (billentyű), Lombos Márton (5letelés, szövegek), Csányi Zoltán (dob), valamint a tábor összes tanára. Hermann János (hangosítási gyakorlati órák, valós élő környezetben a zenekari órák alatt), Szelényi István (haladó hang- és híradástechnikai labor) Baranya Tamás (hangtechnikai gyakorlatok a tábor koncerttermének valamennyi programja alatt)


- A délután másik szakaszában érkeznek hozzánk a legkiválóbb hazai és külhoni zenészek, tanárok, előadók, hogy egy-egy kurzust tartsanak. Minden nap vannak kurzusok a hangszeresek számára, de ezek között megtalálhatók azok az előadások is, melyek a zenei élet rokonterületeit mutatják be. (A délutáni kurzusok és a délelőtti tematikus órák közötti alapvető különbség az, hogy míg az állandó tanárok egy meghatározott tanterv szerint, egész hétre elosztva, átfogó és általános ismeretekhez igyekeznek hozzájuttatni a nebulókat, addig a kurzusok kevesebb, vagy olykor csak egy adott témakört igyekeznek nagy részletességgel bemutatni.)
 

2017-ben ők oktatnak:

 

Basszusgitár: 

a tavalyi plakátokat folyamatosan cseréljük ez ne zavarjon meg senkit.

felső sorban: Hudák Attila (minden nap - tematikus), Szappanos György (minden nap - tematikus), Temesi Berci (hétfő), Laczik Fecó (kedd), Anga Kis Miklós (szerda), Berkesi Alex (csütörtök)

alsó sorban: Barabás Tamás (csütörtök), Megyaszay István (péntek), Sümeghi Tamás és Takács Roland (minden nap - tematikus dob+bass).


Billentyű: 

a tavalyi plakátokat folyamatosan cseréljük ez ne zavarjon meg senkit.

  Szabó Károly (tematikus - minden nap), Pákai Petra és Cséry Zoltán - interaktív zenei kurzusa műfaji határok nélkül, avagy "komolyról könnyedén, könnyűröl komolyan". (hétfő), Romhányi Áron (kedd), Varga „Pici” Zoltán – Mit tesz hozzá a Producer a zenekar életéhez (szerda).

Dob: 
a tavalyi plakátokat folyamatosan cseréljük ez ne zavarjon meg senkit.

felső sorban: Fekete Szilárd (minden nap - tematikus), Sümeghi Tamás és Takács Roland (minden nap - tematikus dob+bass) Angler Ákos (minden nap zenekari órák), Gerendás Dani (hétfő), Csányi Zoltán (kedd), Huszár Endre (kedd).

alsó sorban: Markó Ádám (szerda), Gábor Andor 'UFO' (szerda), Jancsovics Máté (Csütörtök), Borlai Gergő (péntek) Tóth Tamás (szombat).


Ének: 

a tavalyi plakátokat folyamatosan cseréljük ez ne zavarjon meg senkit.

Pacziga Linda (minden nap - tematikus), Pintácsi Viki (zenekari órákon végig, valamint pénteken kurzus), Pákai Petra és Cséry Zoltán - interaktív zenei kurzusa műfaji határok nélkül, avagy "komolyról könnyedén, könnyűröl komolyan". (hétfő), Koszi Janka (kedd), Csongor Bálint (szerda). 


Gitár: 

a tavalyi plakátokat folyamatosan cseréljük ez ne zavarjon meg senkit.

           

felső sorban: Andrásik Remo (minden nap - tematikus), Lukács Peta (minden nap - tematikus), Sántha Gábor (minden nap zenekari óra , szerda kurzus), Kispál Balázs (hétfő), Mike Gotthard (kedd), Tari Botond (kedd).

második sorban: Varga Gergő és Hajdu Zoltán (kedd), Bérczesi Robi - a dalszerzésről (kedd), Pribojszki Mátyás - Szász Feri (szájharmonika gyorstalpaló kizárólag gitárosoknak is - szerda), Blues Makers: Tóth Károly (dob - Takáts Tamás Blues Band), Patyi Sándor ( basszusgitár - Takáts Tamás Blues Band) és Gyaraki Zsolt (gitár - Sonia és a Sápadtarcúak).
Klasszikus műfaj modern ritmus szekcióval és érzelemteli zúzós gitározással. Amikor a hangok mennyisége helyett a milyensége az elsődleges. (szerda), Nagy Ádám (szerda), „Kölyök” Nemes Gábor (csütörtök). 

harmadik sorban: Sound okán – Dandó Zolika és Pálfi József 'Spulni' gitártechnikai kurzusa  (csütörtök), Vámos Zsolt (csütörtök), Kékkői Zalán (péntek), Tom Lumen – A gitáros is ember című gitárkurzusa (péntek) Géczy Viktor (SelectGuitars - Építsd hangzásod analóg effektekből - butik pedál workshop - péntek), Géczy Viktor, Takács Kanóc Roland, Zombori Atus – groove workshop, nem csak gitárosoknak (szombat).

negyedik sorban: Szieberth Tamás és Varga Márton hangszerkészítők - Hangszerépítő kurzus (péntek), Koczka Bence (szombat).


Szövegírás és alkotói előadások: 

a tavalyi plakátokat folyamatosan cseréljük ez ne zavarjon meg senkit.

Lombos Márton – Ötletszobrász kurzus (minden nap - tematikus), Jantyik Zsolt - A gondolatiság és a gondolati zene része-e könnyűzenei iparnak? (hétfő), Bérczesi Robi - a dalszerzésről (szerda), Köteles Leander - dalszerző szeminárium (szerda).

Hangtechnikai képzés - Házi stúdiózás - Stúdiófelvételek készítése:

a tavalyi plakátokat folyamatosan cseréljük ez ne zavarjon meg senkit.

Hermann János- Hangtechnikai alapismeretek, valamint a zenekari órák alatt hangosítási gyakorlati órák, valós élő környezetben.

Baranya Tamás - Hangtechnikai gyakorlatok a tábor koncerttermének valamennyi programja alatt.

Turcsán András - Stúdiófelvételek készítése a tábori zenekarok számára. Házi stúdiózási gyakorlatok és eszközök a tábor egyik stúdiójának üzemelése közben

Cserny "Bogi" Kálmán - Stúdiófelvételek készítése a tábori zenekarok számára

Szelényi István - AZ ELEKTRONIKUS REZGÉSEK VILÁGA... haladó hang- és híradástechnikai labor


Közérdekű előadások: 

a tavalyi plakátokat folyamatosan cseréljük ez ne zavarjon meg senkit.


Varga Ágnes (InMusic) Kezdőhang – Mert a zene mindenre megtanít… Zenei önkifejezés és improvizáció. Ismerkedés, ráhangolódás, összhangteremtés hanggal és ritmussal. Akusztikus hangszerparkot biztosítunk, de saját hangszereket is hozzatok! A kurzust vezeti: Varga Ágnes az InMusic tréning és terápia szakmai vezető, zeneterapeuta, ELTE-BGGYK egyetemi tanár. (hétfő) 

Vitéz Anikó (Artisjus) - Miből él a zenész - Jogdíjak, internet és a folyamatosan változó zeneipar. (kedd)

Bajnai Zsolt (Cseh Tamás Program) - Segítség az induláshoz, sőt tovább is! (A 2014-ben indult, összesen 2,1 milliárd forint költségvetésű Cseh Tamás Programról. A program kezdő és már befutott zenészeknek szóló pályázatairól, az elmúlt két év tapasztalatairól.) 

NE CSAK FOGYASZD! ÉRTSD IS! - Tanuljunk meg zenét hallgatni. - Találkozzunk a 1-es előadóban. Hozd el a kedvenc zenéidet, mond el hogy miért szereted. Beszéljünk a műfajokról, a hangzásokról, az üzenetekről, az érzésekről amelyeket a zene táplál bennünk.

Tényleg csak kétféle zene létezik – s az vagy jó, vagy nem? S ha igen, akkor hogy lehet ezt megítélni objektív módon? Hogyan ismerhető fel a zenei érték? Csak jó zenészek játszhatnak jó zenét, és a jó zenészek minden esetben jó zenét játszanak? Mi a zene célja? Amikor hallgatjuk más, mint amikor játsszuk? Ilyen és ehhez hasonló kérdésekről beszélgetünk. (Minden nap a koncertek után...)


- Az este beköszöntével eljön a zenekari előadások ideje, amelyeket mi rendhagyó koncerteknek nevezünk. Itt mindenki valós testközelből élheti át, hogy hogyan dolgoznak az egyes zenekarok, alkalom nyílik arra is, hogy a táborozók beálljanak közéjük, vagy hogy az őket leginkább érdeklő kérdésekre, válaszokat kapjanak. A tábor utolsó két estéjén pedig maguk is bemutathatják, hogy mit tanultak.

2017-ben-ban ők adnak rendhagyó koncerteket: 

a tavalyi plakátokat folyamatosan cseréljük ez ne zavarjon meg senkit.

felső sorban: Molotov Funk (hétfő), Fanglers (hétfő) Beatrice (kedd), Roy & Ádám Trio (kedd), Useme (szerda), Grunting Pigs (szerda).

alsó sorban: Kállay Saunders Band (csütörtök), „Kölyök” Nemes Gábor (csütörtök), Gypo Circus (péntek), ÖRÖM A ZENE Tehetségkutató elődöntő (péntek), A tábor zenekarainak koncertje (szombat).


Némi írásos magyarázat a napközbeni - nem oktatás jellegű - működésünk megértéséhez...

Hangfelvételek készítése:

a tavalyi plakátokat folyamatosan cseréljük ez ne zavarjon meg senkit.

A tábor területén két hangstúdió kerül berendezésre, amelyet profi csapatok:

1. az Origo stúdió (Cserny „Bogi” Kálmán)

2. Turcsán András üzemeltetnek.

Itt többsávos hangfelvételek készülnek, amelyekre a tábori jelentkezéskor kell leadni az igényeket. Egy nap – egy banda, és ami belefér.


Zenekari órák és próbalehetőségek: 

A zenekari órákon a tanárok alapítanak kb. harmincöt zenekart, melyek jellemzően olyan tagokból állnak, akik az életben nem játszanak együtt. Ezek a zenekarok különböző feladatokat kapnak minden nap, melyeket a következő órán be kell mutatniuk. Ezért a korábban már említett termeket igénybe vehetik zenekari próba céljából, ha azokban épp nem zajlik előadás, illetve két – kizárólag ebből a célból berendezett – termet alakítunk ki, amelyekben napi 12 órán át próbálhatnak akár a zenekari órára, akár a hétvégi bemutatkozásra. Itt szigorú beosztás szerint cserélik egymást a zenekarok… cél, hogy mindenki megfelelően fel tudjon készülni. 

Továbbá az idei évtől: három dedikált idősávot hozunk létre az ebédet követően és a vacsorát megelőzően, amikor minden teremben (11 terem) kizárólag zenekari próbák zajlanak majd. Ezekben az idősávokban más előadások egyáltalán nem lesznek a programban.  


Tehetségkutatók a táborban:

a tavalyi plakátokat folyamatosan cseréljük ez ne zavarjon meg senkit.

Az első és egyben legnagyobb egy klasszikus zenekari tehetségkutató, amelynek a győztese egyenes ágon bejut az ÖRÖM A ZENE 2016-2017. sorozat végső döntőjébe, melynek díja: 1.000.000Ft.- értékű hangszer és hangtechnikai eszközbeszerzés a HANOSZ tagságának képviseletében gyártott, vagy forgalmazott termékekből. 2.000.000Ft.- értékű egyedi Cseh Tamás Program támogatás. Továbbá fellépési lehetőség a 2017. évi BUDAPEST MUSIC EXPO valamelyik nagyszínpadán. A táborba jelentkező zenekarok bármelyike részt vehet a tehetségkutató elődöntőjében. 

A második rendszer több szintű, amelyben keressük a tábor legszorgalmasabb és legtehetségesebb gitárosát, gitáros énekesét, basszusgitárosát, legfiatalabb gitárosát, dobosát, billentyűsét, énekesét, valamint a tábor legjobb üzenetét, azaz dalszerző/szövegíróját, és alkotóját, akik értékes nyereményekkel gazdagodhatnak az utolsó estén. Ennek a versenynek az elbírálói maguk a tanárok, akik egész héten figyelik az elvégzett munkát és ezt követően döntenek.


2016-ban az ÖRÖM A ZENE Tehetségkutató döntőjébe az ÉLMÉNYHOSTESS zenekar jutottbe.


2016 legtehetségesebbnek, legszorgalmasabbnak talált gitárosa Fajd Adrián.


2016 legtehetségesebbnek, legszorgalmasabbnak talált énekes-gitárosa Bajnai Marcell.


2016 legtehetségesebbnek, legszorgalmasabbnak talált basszusgitárosa Schmidt Erika.


2016 legtehetségesebbnek, legszorgalmasabbnak talált fiatal gitárosa Hegyes Dániel.


2016 legtehetségesebbnek, legszorgalmasabbnak talált énekese Lőrincz Álmos.


2016 legtehetségesebbnek, legszorgalmasabbnak talált dobosa Sárszegi Dávid.


2016 legtehetségesebbnek, legszorgalmasabbnak talált alkotó előadója Nagy Zoltán.


2016-ban számos további díjat osztottunk ki a tábor utolsó napján: az erről készült képgalériát itt lehet megtekinteni...


Érdeklődni lehet: Tel.: 06-30-9-66-51-42

E-mail: instrument@instrumentweb.hugtabor@instrumentweb.hu


 

Bővebben a táborról:

Instrument Reklám ©2017 | Tel: +36309665142 • Cím: 1148 Budapest, Miskolci u. 9. Fsz/1.