V. Fejezet - A kromatikus skála

2013. október 10. 10:02

Mielőtt továbblépnénk ennek a fejezetnek a tárgyalására, mindenképp tisztáznunk kell az elkövetkező oldalak tartalmi csoportosítását. A zene egy tanuló számára alapvetően három nagy csoportra osztható: 1. melodizálás - dallamalkotás 2. harmonizálás - összhangzatos kíséretek 3. ritmus. A melodizálás eszközei a skálák. A harmonizálás eszközei az akkordok, összhangzatok. A ritmust pedig nem kell külön definiálni, hiszen az önmagát magyarázza. Abban az esetben beszélhetünk zenélésről, ha az előbb felsorolt hármas egyidőben történik. A mi esetünkben először a dallamalkotást és ennek eszközeit a skálákat, majd a ritmizálást és végül a harmonizálást vesszük végig.


Skála (hangsor): A hangok meghatározott rendszer alapján, hangmagasság szerint elrendezett sora. Kromatikus skála: Valamely hangtól elindulva félhangonként (mollszekund) emelkedő hangsor, melyben szerepelnek a törzshangok és a módosított hangok is... vagyis valamennyi hangköz. Fogalmazhatunk úgyis, hogy a hangközöknél megtanult sorozatot játszuk el most úgy, hogy nem lépkedünk vissza minden esetben az alaphangra.

Ennek a skálának az a szépséghibája, hogy eléggé helyhez kötött, mivel húronként öt hanggal játszuk, (kivéve a H húrt) így ha egy, vagy több hanggal magasabban szeretnénk elkezdeni, akkor fennáll a veszélye, hogy bizonyos tempó fölött már nem tudjuk szépen, egyenletesen játszani, hiszen általában csak négy ujjunkat használjuk skálajátékhoz. Ezért mindig olyan rendszert kell kidolgoznunk, amelyet a gitár nyakán bárhonnan el tudunk kezdeni, mindig ugyanazt az elrendezést fogja mutatni, vagyis az ujjaink sorrendje mindig ugyanúgy kerül elhelyezésre... akkor is ha magasabban kezdjük a skálát. Például ezzel az ujjrenddel a skála (a) hangtól (a) hangig, két oktávon keresztül oda-vissza. Ezt a rendszert már bátran helyezhetjük magasabb kezdőhangokra is.

Letölthető tartalmak

  1. Kromatikus skála

a törzshangok és a módosított hangok is.
Kromatikus skála: Valamely hangtól elindulva félhangonként (mollszekund) emelkedô hangsor, melyben szerepelnek
a törzshangok és a módosított hangok is.

Instrument Reklám ©2019 | Tel: +36309665142 • Cím: 1148 Budapest, Miskolci u. 9. Fsz/1.