II. Fejezet - A tabulatúra, az akkord- és skála táblázatok magyarázata

2013. október 10. 10:09

A tabulatúra egész egyszerűen a gitár fogólapjának rajzba öntött változata. Ez hat vízszintes vonal melyek közül a gitár legmélyebb 6. (e) húrját, a fölötte lévő 5. (a) húrt, fölötte a 4. (d) húrt, fölötte a 3. (g) húrt, fölötte a 2. (h) húrt, fölötte az 1. (e) húrt ábrázolja. A vonalra írt számok mindig azt mutatják, hogy hányadik érintőnél szorítsuk le az adott húrt.

A felső sor hagyományos öt vonalas kotta, alatta a tabulatúra hat vonalas írásmódja. A számok a vonalakon: a sor elején látható a húrok számozása, ebben az esetben az első ütemben az első lefogott hang a harmadik húron (g húr) a második érintőnél történik, majd a masodik húron (h húr) az első érintőnél, utána az üresen megpengetett h húron, majd ismét az első érintőnél... stb. A hangok felett látható jelek a pengetés irányát mutatják. A pengetés mindig abban az irányban történik, amerre a jel nyitott.

Az akkord tábla

Ugyanez az akkord vízszintes táblában és egy skála táblázat:

Az akkord táblánál lényegesen kevesebb jelet, felíratot találunk ebben az esetben. Az X a nem pengethető húrt jelenti, az éríntők azért nincsenek megszámozva, mivel szerepel üresen megpengetett húr, így be lehet azonosítani a lefogás helyét. A körökben elhelyezett számok a lefogó kéz ujjainak sorszámai. A nulla, az üresen (lefogás nélkül) megpengetett húrt jelenti. A skála táblázatnál az olvasás iránya minden esetben balról jobbra, és lentről felfelé haladva történik. (lásd lenti animáció) Mindkét esetben láthatjuk a húrok vastagság szerinti elrendeződését, vagyis lent a vastag húrtól (E6, A5, D4, G3, H2, E1) felfelé haladva egyre vékonyabb húrok következnek.

Instrument Reklám ©2019 | Tel: +36309665142 • Cím: 1148 Budapest, Miskolci u. 9. Fsz/1.